Truss verdedigt ‘hard-headed’ veiligheidspact met de VS en Australië

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss heeft een krachtige verdediging gelanceerd van het Britse veiligheidspact met de VS en Australië te midden van een steeds dieper wordende diplomatieke ruzie met Frankrijk.

s Truss zei dat de overeenkomst – waarbij het VK en de VS zullen samenwerken om een ​​nieuwe vloot van nucleair aangedreven onderzeeërs voor de Australische marine te ontwikkelen – aantoont dat Groot-Brittannië bereid is om “hardnekkig” te zijn in de verdediging van zijn belangen.

De deal heeft Parijs woedend gemaakt nadat de Australiërs hadden aangekondigd dat ze zich terugtrokken uit een overeenkomst van £ 30 miljard met de Fransen om het te voorzien van minder capabele conventioneel aangedreven diesel-elektrische schepen.

In The Sunday Telegraph schreef mevrouw Truss, die de grote winnaar was van de herschikking van het kabinet van Boris Johnson, geen melding van de diplomatieke impasse met de Fransen.

Eerder verwees een Franse minister echter minachtend naar het VK als de “junior partner” in de trilaterale overeenkomst – bekend als Aukus – en beschuldigde het ervan terug te keren om zich te verbergen in de “Amerikaanse schoot”.

In haar artikel zei mevrouw Truss dat de overeenkomst, die algemeen wordt gezien als een tegenwicht tegen de toenemende Chinese militaire assertiviteit in de regio, de inzet van het VK voor de Indo-Pacific onderstreept.

Ze zei dat Groot-Brittannië altijd een “felle kampioen” van vrijheid en vrij ondernemerschap over de hele wereld zou zijn.

“Maar vrijheden moeten worden verdedigd, dus we bouwen ook sterke veiligheidsbanden over de hele wereld”, schreef ze.

Dichtbij

Boris Johnson heeft gezegd dat de betrekkingen met Frankrijk ‘rotsvast’ blijven (Victoria Jones/PA)

“Daarom heeft de premier vorige week, samen met onze vrienden president Biden en premier Morrison, de oprichting aangekondigd van een nieuw veiligheidspartnerschap genaamd Aukus.

“Het toont onze bereidheid om koppig te zijn in het verdedigen van onze belangen en het aanvechten van oneerlijke praktijken en kwaadaardige daden.”

President Emmanuel Macron reageerde op het pact door opdracht te geven de Franse ambassadeurs in Washington en Canberra terug te roepen – een beweging die vrijwel ongekend is onder zulke hechte bondgenoten.

Er was echter geen vergelijkbaar bevel om terug te keren naar Parijs voor de Franse gezant naar Londen.

Maar in een reeks zuurtongige interviews met de Franse televisie, suggereerde de Europese minister Clement Beaune dat het kwam omdat het VK de “junior partner” was die zijn “vazalisering” door de VS had aanvaard.

“Onze Britse vrienden legden ons uit dat ze de EU verlieten om Global Britain te creëren. We kunnen zien dat dit een terugkeer in de Amerikaanse schoot is en een vorm van geaccepteerde vassalisatie’, zei hij.

“Het VK probeert duidelijk zijn weg te vinden, misschien was er een gebrek aan nadenken over de strategische toekomst. Vandaag verstoppen ze zich in de Amerikaanse kudde. Ik hoop dat dat de komende decennia niet hun beleid zal zijn.”

Later voegde hij eraan toe: “We zien door dit partnerschap, deze strategische alliantie en na de Kabul-crisis, dat Global Britain meer lijkt te gaan over een Amerikaanse junior partner dan om met verschillende bondgenoten te werken.”

In het Lagerhuis op donderdag probeerde Boris Johnson de verschillen glad te strijken, waarbij hij erop aandrong dat de betrekkingen met Frankrijk “rotsvast” bleven, terwijl Downing Street Parijs beschreef als “een goede bondgenoot en vriend” van het VK.

Desalniettemin maakte de premier ook duidelijk dat hij verwachtte dat de overeenkomst “honderden” hoogopgeleide banen naar Groot-Brittannië zou brengen – banen die anders heel goed naar Frankrijk zouden zijn gegaan.

De Fransen waren naar verluidt woedend dat ze niet alleen het contract hadden verloren, maar kregen slechts een paar uur van tevoren bericht over de nieuwe overeenkomst, voorafgaand aan wat naar verwachting een moeilijk verkiezingsjaar zal worden voor Macron.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei dat het een “steek in de rug” was en “onaanvaardbaar gedrag tussen bondgenoten en partners” vormde.

Het pact tussen het VK, de VS en Australië wordt algemeen gezien als een poging om de groeiende militaire assertiviteit van China in de Indo-Pacifische regio tegen te gaan.

Peking hekelde het initiatief snel als “uiterst onverantwoordelijk” en een bedreiging voor de regionale vrede en stabiliteit.

Johnson zei echter dat het niet bedoeld was als een “vijandige” zet tegen China of een andere macht.

Posted By : data keluaran sydney