Sinn Fein sluit site die is gekoppeld aan zijn geheime kiezersdatabase

Sinn Fein heeft het online portaal voor de geheime kiezersdatabase van de partij gesloten als “voorzorgsmaatregel”.

De beslissing kwam toen de Data Protection Commissioner (DPC) van de Republiek een reeks vragen naar de partij stuurde over de database, die de namen en adressen van miljoenen Ierse kiezers bevat.

De tussenkomst van de commissaris volgde op onthullingen over het Abú-systeem van Sinn Féin – een interne partijdatabase op basis van het kiezersregister die ook de stemintenties en -patronen van mensen registreert.

Centraal in de vragen van de waakhond staat of Sinn Féin zich bij de ontwikkeling van de kiezersdatabase volledig aan de wetgeving inzake gegevensbescherming heeft gehouden.

Na dagen van stilte heeft Sinn Fein gisteren een verklaring afgegeven waarin staat dat de partij “volledig voldeed aan de voorschriften met betrekking tot het gebruik van het kiesregister”.

“De domeinnaam – sfabu.com, die met een wachtwoord was beveiligd – is uit voorzorg niet meer in gebruik na publicatie door uw krant”, aldus een woordvoerder.

De partij bevestigde dat zij correspondentie van de DPC had ontvangen en keek ernaar uit om “met hen in gesprek te gaan”.

Sinn Féin zei ook dat de database van Abu “het kiezersregister is”, dat volgens hem “voor verkiezingsdoeleinden beschikbaar wordt gesteld aan politieke partijen en gekozen vertegenwoordigers als onderdeel van het democratisch proces”.

Een woordvoerder voegde toe: “Opgemerkt moet worden dat er vergelijkbare commerciële software beschikbaar is en dat de Houses of the Oireachtas ook een database met kiesdistricten – die gebruikmaakt van het kiesregister – beschikbaar stelt aan alle TD’s om hen te helpen bij het uitvoeren van hun taken.”

Fine Gael Senator John Cummins verwelkomde de zet van de DPC, maar zei dat Sinn Féin nog meer vragen had te beantwoorden, waaronder waar de database was opgeslagen, wie deze beheerde en hoe deze werd betaald.

De commissaris voor gegevensbescherming zal naar verwachting aan Sinn Féin vragen of het alle AVG-wetten heeft gevolgd bij het opzetten van het Abú-systeem, waaronder mensen vertellen dat hun persoonlijke informatie is geüpload naar een partijdatabase.

Ook wordt verwacht dat de commissaris zal proberen vast te stellen waar Sinn Féin de persoonlijke informatie van miljoenen kiezers opslaat.

Een woordvoerder van de commissaris voor gegevensbescherming zei gisteren: “Vanmiddag hebben we contact opgenomen met Sinn Féin met een reeks vragen die voortkomen uit zaken die voortkomen uit berichtgeving in de media.”

Download de Belfast Telegraph-app

Krijg snel en gemakkelijk toegang tot het laatste Noord-Ierland nieuws, sport, zaken en opinie met de Belfast Telegraph App.

Verkrijg het via Google Play

Posted By : result sydney hari ini