Piek in gasprijzen houdt de hele winter aan, voorspelt Jim Ratcliffe

De hoge gasprijzen zullen de hele winter aanhouden en de industrie kan gedwongen worden te sluiten als de voorraden opraken, waarschuwde de oprichter van productiegigant Ineos.

ir Jim Ratcliffe zei dat een gebrek aan gasopslag in het VK heeft geleid tot een kwetsbaarheid, en dat een scherpe winter zou kunnen leiden tot een wijdverbreide sluiting, aangezien de vraag van het bedrijfsleven en de consumenten groter is dan het aanbod.

Toen hij op ITV’s Peston verscheen en hem werd gevraagd of het land kon sluiten vanwege een langdurige koudegolf, antwoordde hij: “Ja, in dat geval zou je dan de industrie sluiten.”

“Ik denk dat het vrij moeilijk is om te voorspellen hoe lang dit soort huidige situatie zal duren, maar weet je, ik veronderstel dat als je een gokman was, je zou aannemen dat het waarschijnlijk minstens de hele winter zou duren, omdat onze vraag naar gas duidelijk toeneemt in de winter.”

Hij voegde toe dat gas “een zeer strategische en belangrijke vereiste is voor de Britse economie en zij (de regering) moeten ervoor zorgen dat de Britse economie niet kan worden vastgehouden aan losgeld omdat we onze gassituatie niet erg goed hebben georganiseerd”.

Het VK heeft 10 dagen opslag, zei Sir Jim, en noemde dat cijfer “een beetje zielig, echt voor een natie die zo belangrijk is als het VK” en voegde eraan toe dat landen op het continent vier of vijf keer zoveel hebben.

Hij zei: “Vier jaar geleden, toen we het ‘Beast From The East’ hadden, hadden we binnen een dag of twee geen benzine meer in het VK.

“Als we geen gas meer hadden, zou het een ramp zijn geweest voor, je weet wel, de ouderen die geen verwarming in huis hadden kunnen krijgen, voor de industrie die had moeten sluiten. Maar we waren binnen enkele dagen en dat hebben we wel duidelijk gemaakt.”

Terwijl andere landen opstaan ​​en in actie komen, leunt het VK verbijsterend zelfvoldaanSir Keir Starmer

Fabrikanten, zoals staal- en chemische producenten, hebben eerder gewaarschuwd dat ze deze winter mogelijk fabrieken voor perioden moeten sluiten als het energieniveau hoog blijft.

Labour-leider Sir Keir Starmer zei dat zijn partij wilde dat de regering “uit haar schuilplaats zou komen” en met het bedrijfsleven aan de kwestie zou werken.

Hij zei: “Ze hebben hun out-of-office op. Terwijl andere landen opstaan ​​en in actie komen, leunt het VK verbijsterend zelfgenoegzaam achterover.”

Het Department for Business, Energy and Industrial Strategy zei dat ministers en functionarissen samenwerkten met de industrie “om de gevolgen van hoge mondiale gasprijzen beter te begrijpen en te helpen verzachten”.

Posted By : data keluaran sydney