Noord-Korea vuurt ballistische raketten af ​​in zee voor oostkust

Noord-Korea heeft in strijd met VN-resoluties twee ballistische raketten op zee afgevuurd.

Het is de tweede wapentest in enkele dagen en experts zeggen dat Pyongyang doorgaat met zijn wapenopbouwplannen, terwijl de nucleaire diplomatie met de VS vastloopt.

De raketten, gelanceerd vanuit het centrum van Noord-Korea, landden in het water tussen het Koreaanse schiereiland en Japan, volgens functionarissen in Seoul en Tokio. Het Zuid-Koreaanse leger zei dat de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten meer details over de lanceringen analyseren.

Mensen in Seoul kijken maandag naar een tv-verslag over de langeafstandsrakettentests van Noord-Korea (Lee Jin-man/AP)

“De ontslagen bedreigen de vrede en veiligheid van Japan en de regio en zijn absoluut schandalig”, zei de Japanse premier Yoshihide Suga.

“De regering van Japan is vastbesloten om onze waakzaamheid en ons toezicht verder op te voeren om voorbereid te zijn op eventuele onvoorziene omstandigheden.”

De Japanse kustwacht zei dat geen schepen of vliegtuigen schade door de raketten hebben gemeld.

De lanceringen waren een schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad die Noord-Korea verbieden deel te nemen aan ballistische raketactiviteiten, maar de raad vaardigt doorgaans geen nieuwe sancties uit tegen Pyongyang wanneer het korteafstandsraketten lanceert, zoals de raketten die woensdag werden afgevuurd.

De laatste lanceringen kwamen twee dagen nadat Noord-Korea had gezegd dat het dit weekend twee keer een nieuw ontwikkelde kruisraket had getest. Staatsmedia beschreven de raket als een “strategisch wapen van grote betekenis”, wat inhoudt dat het is ontwikkeld met de bedoeling om kernkoppen te vervoeren.

Volgens Noord-Koreaanse accounts vloog de raket ongeveer 930 mijl, waardoor alle militaire installaties van Japan en de VS daar binnen handbereik waren.

Pyongyang toonde vorige week ook zijn militaire macht in een parade (Korean Central News Agency/Korea News Service/AP)

Veel experts zeggen dat de recente tests erop wijzen dat Noord-Korea aandringt om zijn wapenarsenaal te versterken, terwijl het druk uitoefent op de regering van president Joe Biden te midden van een impasse in de nucleaire diplomatie tussen Pyongyang en Washington.

De lanceringen van woensdag kwamen toen de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi in Seoel was voor ontmoetingen met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en andere hoge functionarissen om de vastgelopen nucleaire onderhandelingen met het noorden te bespreken.

Het is ongebruikelijk dat Noord-Korea provocerende lanceringen maakt wanneer China, zijn laatste grote bondgenoot en grootste hulpverlener, betrokken is bij een groot diplomatiek evenement.

Het kantoor van Moon zei dat de president tegen Wang zei dat hij de rol van China in de internationale diplomatieke druk om de Noord-Koreaanse nucleaire impasse op te lossen waardeert en vroeg om voortdurende steun van Peking.

Wang zei dat Peking de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland en de verbeterde banden tussen de Korea’s zal blijven steunen.

Posted By : togel sitney