Frankrijk ziet ‘crisis’ over annulering onderzeeër, zegt Franse minister

Frankrijk verkeert in een “crisis” met de Verenigde Staten en Australië nadat Canberra’s annulering van een onderzeeërorder van meerdere miljarden dollars ertoe leidde dat Parijs afgezanten van zijn bondgenoten terugriep, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.

Frankrijk zei vrijdag dat het zijn ambassadeurs uit Washington en Canberra terugroept in verband met een trilaterale veiligheidsovereenkomst waarbij ook Groot-Brittannië betrokken was, waardoor het onderzeeërcontract met Parijs werd verbroken.

“Het feit dat we, voor het eerst in de geschiedenis van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Frankrijk, onze ambassadeur terugroepen voor overleg, is een ernstige politieke daad die de intensiteit van de huidige crisis tussen onze twee landen en ook met Australië laat zien. ” Le Drian vertelde France 2 televisie.

“Er is sprake geweest van dubbelhartigheid, minachting en leugens – zo kun je niet spelen in een alliantie”, voegde hij eraan toe.

Canberra kondigde donderdag aan dat het zijn 2016-deal met de Franse marinegroep zou schrappen om een ​​vloot conventionele onderzeeërs te bouwen en in plaats daarvan ten minste acht nucleair aangedreven onderzeeërs met Amerikaanse en Britse technologie te bouwen na het sluiten van een trilateraal veiligheidspact.

Le Drian zei dat de Franse president Emmanuel Macron niet met de Amerikaanse president Joe Biden had gesproken over de onderzeeërkwestie.

De minister trok opnieuw een parallel tussen het optreden van de Amerikaanse president en de onvoorspelbare stijl van zijn voorganger Donald Trump, eraan toevoegend dat Biden had gehandeld “zonder de tweets maar met een soort plechtige aankondiging die nogal ondraaglijk is”.

Le Drian herhaalde ook kritiek op wat Parijs ziet als opportunisme van Groot-Brittannië door de krachten te bundelen met Washington en Canberra, en noemde Londen “het reservewiel” van het initiatief.

Posted By : togel sitney